Dry Needling, behandeling van myofasciale triggerpoints

Myofasciale Triggerpoints (MTrP’s) zijn kleine verhardingen in een spier, die verantwoordelijk zijn voor pijn elders in het lichaam. Die pijn kan heftig voelbaar zijn, maar kan ook omschreven worden als een zeurende pijn of doof en tintelend gevoel. Bekwame triggerpointtherapeuten kunnen de triggerpoints in spieren voelen als verhardingen. Triggerpoints zijn latent of actief. Latente triggerpoints zijn een bron van stijfheid en kunnen bij druk lokaal gevoelig zijn. Actieve triggerpoints daarentegen stralen spontaan pijn uit naar een andere plaats in het lichaam. Daardoor kan het voorkomen dat de triggerpointtherapeut een spier behandelt bij het schouderblad terwijl de patiënt een klacht in de arm heeft.

De oorzaak van triggerpoints betreft vaak een overbelasting of een trauma, maar ook te weinig beweging, stress of slechte voeding leiden tot het ontstaan van triggerpoints. Daarnaast zijn er factoren die het klachtenpatroon onderhouden zoals statiekveranderingen en gewrichtsdisfuncties. De triggerpointtherapeut zal de klacht daarom altijd in een breder kader plaatsen.

Dry Needling is een techniek die gebruikt wordt bij de myofasciale therapie om de spier te  de-activeren. De behandeling kenmerkt zich door het gebruik van een speciale gesteriliseerde, zeer dunne, niet holle, naald (‘droge naald’: zonder medicatie). Door het inbrengen van de naald in de te behandelen spier wordt een lokale spiercontractie (‘Iocal twitch respons’) opgewekt waardoor het triggerpoint verdwijnt, met pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit als gevolg.

Uit onderzoek is bekend dat het inbrengen van een naald mechanische en biochemische reacties geeft die de spier die helpen bij de pijnvermindering. Daarbij is ook het zenuwstelsel betrokken. Door het inbrengen van de naald treedt er namelijk een reflex op waardoor het triggerpoint kortdurend aanspant waardoor het mogelijk wordt om helemaal te ontspannen.

De toepassing van Dry Needling

Wanneer uit het fysiotherapeutisch onderzoek blijkt dat triggertpoints een rol spelen bij de klachten zal de gespecialiseerde fysiotherapeut op zoek gaan naar spieren of spierkettingen die de klachten onderhouden. In de anamnese en het onderzoek van myofasciale pijnklachten zijn o.a. de volgende symptomen kenmerkend voor het bestaan van actieve triggerpoints:

  • pijn bij lokale druk, en bij een actief triggerpoint een specifieke uitstralende pijn;
  • kracht en functieverlies;
  • vermindering van de souplesse en/of pijnlijke of stijver wordende spieren.

De fysiotherapeut zoekt de actieve triggerpoints op. Het triggerpoint waarbij de patiënt de herkenbare pijn aangeeft wordt verder uitgewerkt, waarbij gebruik gemaakt wordt van spierkettingen. Hierdoor ontstaat een gestructureerde behandelmethode. Ook worden oorzakelijke en klacht onderhoudende factoren betrokken bij het onderzoek. Aanvullend krijgt de patiënt thuisoefeningen.